Vad kostar det att renovera ett badrum i Sverige 2024?

Funderar du på att renovera ditt badrum men är osäker på vad det kan kosta? Vad kostar det egentligen att renovera ett badrum i Sverige år 2024? Priserna varierar beroende på badrummets storlek, val av material och var i landet du bor. Men med lite planering och smarta val kan du få ditt drömbadrumm utan att spränga budgeten.

Faktorer som påverkar renoveringskostnaden

Storleken på badrummet är en avgörande faktor. Ett mindre badrum på runt 4-5 kvadratmeter kostar i regel mellan 120 000 – 180 000 kronor att totalrenovera. För större badrum på 8-10 kvadratmeter landar totalpriset ofta mellan 160 000 – 250 000 kronor.

Dina val av material och inredning har också stor inverkan på slutnotan. Kakel och klinker är populära val för väggar och golv, men priserna varierar beroende på kvalitet och design. Att kakla ett badrum kostar i genomsnitt 720 kronor per kvadratmeter, men kan gå upp till 900 kronor eller mer för exklusivare plattor.

Väljer du istället en enklare lösning som våtrumsmatta eller våtrumstapet kan materialkostnaden sänkas avsevärt. Räkna med runt 350 kronor per kvadratmeter för dessa alternativ.

Vitvaror som toalett, handfat och badkar står också för en betydande del av renoveringsbudgeten. En ny toalett kostar runt 3 000 – 6 000 kronor och ett handfat mellan 1 500 – 4 000 kronor. Badkar finns i olika prisklasser från 4 000 kronor och uppåt.

Hantverkskostnader och ROT-avdrag

Utöver materialkostnader tillkommer utgifter för hantverkare. VVS-montörer och elektriker tar i snitt 600 – 800 kronor i timmen. För ett mindre badrum på 5 kvadratmeter brukar arbetskostnaden landa runt 48 000 kronor.

Tack vare ROT-avdraget kan du dra av 30% av arbetskostnaden, upp till 50 000 kronor per person och år. För ett par innebär det upp till 100 000 kronor i avdrag, vilket kan sänka totalkostnaden för badrummet avsevärt.

Totalrenovering eller uppfräschning?

Ska du renovera badrummet från grunden eller räcker det med en uppfräschning? Svaret påverkar både budget och tidsåtgång.

En totalrenovering innebär att riva ut allt befintligt, byta rör och el, och installera nytt från golv till tak. Det är ett omfattande projekt som ofta tar 3-6 veckor och kostar från 160 000 kronor och uppåt.

Vill du förnya badrummet utan att riva väggar och golv kan en uppfräschning vara ett prisvärt alternativ. Att byta porslin, möbler och blandare ger ett lyft utan att ruinera plånboken. Räkna med runt 30 000 kronor för en budgetrenovering av det här slaget.

Sammanfattning

Vad kostar det då att renovera ett badrum? Som tumregel kan du räkna med minst 120 000 kronor för en totalrenovering av ett mindre badrum, inklusive material och arbetskostnad.

Vill du hålla nere kostnaderna finns det några saker att tänka på:

  • Välj standardmaterial istället för exklusiva alternativ

  • Begränsa användningen av kakel till de mest vattenutsatta ytorna

  • Jämför offerter från flera hantverkare

  • Utnyttja ROT-avdraget

Oavsett budget är det klokt att planera renoveringen i god tid, beställa material i förväg och se till att ha marginal för oförutsedda utgifter. Då ökar chansen att du blir nöjd med ditt nya badrum – utan att tömma sparkapitalet.