Sarah Sjöström förmögenhet

Sarah Sjöström förmögenhet har varit ett hett samtalsämne efter hennes senaste OS-framgångar i Paris 2024. Den svenska simstjärnan har byggt upp en ansenlig ekonomi genom åren, trots att hon inte får några bonusar för sina OS-medaljer. Låt oss dyka ner i siffrorna och se hur mycket Sveriges simmarikon egentligen drar in.

Inkomster från simningen

Sjöström har en imponerande inkomst från sin simkarriär. Under 2022 hade hon en fastställd förvärvsinkomst på 1 441 600 kronor. Det är en rejäl summa, men det stannar inte där. Samma år redovisade hon ett överskott av kapital på 1 253 527 kronor.

Företaget bakom succén

Det är inte bara i bassängen Sjöström excellerar. Hennes bolag, Sarah Sjöström Promotion AB, visade imponerande siffror vid bokslutet i december 2022. Företaget omsatte hela 5,6 miljoner kronor och gjorde en vinst på närmare 2,8 miljoner. Ännu mer anmärkningsvärt är att bolagets tillgångar beräknades uppgå till hela 30 miljoner kronor. Det är siffror som får många att höja på ögonbrynen.

Sponsoravtal och prispenger

En betydande del av Sjöströms inkomster kommer från sponsoravtal och prispenger från tävlingar. Tidigare hade hon ett lukrativt kontrakt med Huawei Sverige, som nu har avslutats. Men det finns gott om andra intäktskällor. Under 2018 års World Cup-serie tjänade hon exempelvis över 250 000 dollar. Det är pengar som definitivt bidrar till att bygga upp förmögenheten.

Fastighetsaffärer

Sjöström har inte bara investerat i sin simkarriär. Tillsammans med sin partner Johan de Jong Skierus köpte hon 2022 ett hus på Lidingö för 22,5 miljoner kronor. Fastigheten är inte direkt någon liten stuga – den mäter 212 kvadratmeter och ligger på en tomt på 1 322 kvadratmeter. Det är en investering som både ger ett hem och potentiellt kan öka i värde över tid.

Jämförelse med andra simmare

I en internationell kontext ligger Sjöströms förmögenhet någonstans i mitten bland toppsimnarna. Uppskattningar av hennes nettoförmögenhet varierar från omkring 2 miljoner dollar till så mycket som 12 miljoner dollar. Det är svårt att få en exakt siffra, men det är tydligt att hon har byggt upp en betydande förmögenhet genom sin karriär.

Kritik mot bonussystemet

Sjöström har inte varit rädd för att lyfta frågan om ekonomisk ersättning för idrottare. I ett uppmärksammat inlägg på sociala medier jämförde hon situationen i Sverige med länder som Singapore och Hongkong, där guldmedaljörer kan få upp till åtta miljoner kronor i bonus. I Sverige får OS-medaljörer noll kronor i bonus från Svenska Olympiska Kommittén (SOK) eller staten. Detta har skapat debatt om hur Sverige värderar och stödjer sina toppidrottare ekonomiskt.

Framtida inkomstmöjligheter

Med tanke på Sjöströms fortsatta framgångar i bassängen och hennes starka varumärke, finns det goda möjligheter för henne att öka sin förmögenhet ytterligare under de kommande åren. Efter hennes dubbla OS-guld i Paris 2024 är hon mer eftertraktad än någonsin. Nya sponsoravtal och ökade prispenger från tävlingar kan mycket väl vara på väg.

Balans mellan idrott och ekonomi

Trots de imponerande siffrorna är det viktigt att komma ihåg att Sjöström främst drivs av sin passion för simning. I intervjuer har hon betonat att hon är nöjd med sina förutsättningar och stolt över att representera Sverige. Pengarna är viktiga, men det är prestationerna i bassängen som står i fokus.

Sarah Sjöströms ekonomiska framgångar är ett resultat av år av hårt arbete, exceptionella prestationer och smart förvaltning av hennes varumärke. Medan hon fortsätter att dominera i bassängen, växer också hennes förmögenhet – en utveckling som säkert kommer att fortsätta så länge hon håller sig i toppen av sin sport.