Per Holknekt förmögenhet har varit en ständig källa till diskussion och fascination. Från skateboardproffs till modeentreprenör, hans ekonomiska resa har varit minst sagt turbulent. Låt oss dyka in i historien bakom denna svenska affärsmans upp- och nedgångar.
Från skateboard till mode
Holknekt började sin karriär som professionell skateboardåkare i USA. Han vann stora framgångar och var med och grundade den inflytelserika tidskriften Transworld Skateboarding. Men det var i modebranschen han skulle göra sitt stora ekonomiska genombrott.
Odd Molly-eran
2002 grundade Holknekt klädmärket Odd Molly. Det blev startskottet för hans ekonomiska framgång. Under bolagets glansdagar värderades det till omkring en miljard kronor. 2010 sålde han aktier för 26 miljoner kronor. Plötsligt var han mångmiljonär.
Slöseri och fester
Men Holknekt har erkänt att han inte alltid hanterat pengarna väl. I en intervju med Expressen avslöjade han:
”Det försvann säkerligen uppemot 100 miljoner kronor. Det flög, men jag hade roligt.”
Han berättade om hur pengarna drog till sig människor han trodde var vänner. Det blev fester, resor och ett extravagant leverne.
Spelproblematik
Holknekts ekonomi har också drabbats hårt av spelmissbruk. Mellan 2005 och 2019 var han spelberoende och förlorade enligt egen utsago 55 miljoner kronor. Detta har lett till att han nu kämpar för skärpta regler inom spelbranschen.
Äktenskapets ekonomiska konsekvenser
Holknekts privatliv har också påverkat hans ekonomi. Hans äktenskap med artisten Lena Philipsson varade från 2010 till 2012. Utan äktenskapsförord kan paret ha tvingats dela på tillgångar värda över 50 miljoner kronor vid skilsmässan.
Nystarter och omvärderingar
Trots ekonomiska motgångar ger Holknekt inte upp. Han har lanserat nya klädkollektioner och skrivit en bok om sina erfarenheter. I ett oväntat drag har han också bestämt sig för att ge bort sin förmögenhet och börja om på nytt.
Nuvarande situation
Per Holknekts exakta förmögenhet i augusti 2024 är oklar. Hans ekonomiska historia präglas av stora vinster, förluster och personliga beslut som drastiskt påverkat hans tillgångar.
I augusti 2024 stämmer Holknekt spelföretaget Betsson på en miljon kronor. Detta visar på hans fortsatta engagemang mot spelbranschen och dess påverkan på individer.
Lärdomar från en ekonomisk berg-och-dalbana
Holknekts historia är en påminnelse om hur snabbt ekonomisk framgång kan komma och gå. Den visar också på vikten av ekonomisk planering och riskhantering, även för framgångsrika entreprenörer.
Från skateboard till mode, från miljonär till spelberoende, och nu tillbaka med nya projekt – Per Holknekts ekonomiska resa fortsätter att fascinera och lära oss om pengarnas flyktiga natur.