När får man lön i december 2024?

För de flesta löntagare i Sverige är frågan ”när får man lön i december 2024” högst relevant. Många ser fram emot den extra julklappen i form av decemberlönen, som ofta är lite högre än vanligt tack vare semesterersättning och eventuella bonusar. Men vilket datum kommer pengarna egentligen in på kontot?

Löneutbetalningar sker vanligen den 25:e

I de flesta kollektivavtal och även för många tjänstemän är den 25:e varje månad det datum då lönen betalas ut. Om den 25:e infaller på en helg får man oftast lönen sista vardagen innan.

För december 2024 betyder det att lönen kommer betalas ut den 23:e, eftersom den 25:e är en onsdag.

Så om du undrar när får man lön i december 2024 är svaret alltså den 23 december för de flesta. Men det finns undantag.

Vissa får lönen tidigare i december

Många arbetsgivare väljer att betala ut decemberlönen några dagar tidigare än vanligt. Detta för att ge de anställda lite extra julklappspengar att handla för.

Exakt datum varierar från arbetsplats till arbetsplats, men vanliga datum är den 18:e eller 20:e december. Så för vissa kan svaret på frågan ”när får man lön i december 2024” alltså bli någon gång mellan den 18:e-20:e.

Kommunals medlemmar med nya avtal kan räkna med lönen den 23:e, men med en retroaktiv höjning från 1 april.

Lönen kan även komma senare

Det finns också vissa arbetsgivare som betalar ut lönen senare än den 25:e varje månad. Enligt kollektivavtalen är sista datum den sista vardagen i månaden.

För den som har en sådan arbetsgivare kan decemberlönen 2024 komma så sent som den 30:e, eftersom nyårsafton infaller på en måndag det året.

Oavsett datum – planera julhandeln

Så när får man egentligen lön i december 2024? Som vi sett ovan finns inget entydigt svar. Det beror på ens anställningsavtal och arbetsgivare.

De flesta löntagare kommer dock kunna räkna med att lönen kommer någon gång mellan den 18:e-25:e december. Och oavsett exakt datum är det klokt att planera julhandeln och andra decemberutgifter utifrån när lönen brukar komma.

Då kan man vara säker på att pengarna finns på kontot när det är dags att slå in julklapparna och duka fram julmaten. Och kanske blir det pengar över till något extra till sig själv också – en välförtjänt julbonus efter ett långt arbetsår.

Glöm inte heller bort mellandagsrean! Då gäller det att ha lite lön kvar efter alla julklappsköpen.

Håll koll på dina inkomster

Oavsett när lönen kommer i december är det bra att hålla koll på alla sina inkomster. Från och med 2024 kan du enkelt se dina inkomstuppgifter, inklusive lön, genom att logga in på Skatteverkets tjänst ”Mina inkomstuppgifter”.

Där ser du vad arbetsgivaren rapporterat in och kan kontrollera att allt stämmer. Perfekt inför deklarationen 2024 som ska vara inlämnad senast 2 maj.

Så när du planerar julfirandet och undrar ”när får man lön i december 2024”, glöm inte att också planera för deklarationen. Med lite framförhållning kan både jul och deklaration bli en ren fröjd!