Ilija Batljan förmögenhet har varit en berg-och-dalbana de senaste åren. Från att ha varit en av Sveriges rikaste personer, med en uppskattad förmögenhet på cirka 10 miljarder kronor, har fastighetsmogulen sett sitt imperium vackla.
Från politiken till fastighetsbranschen
Batljans resa är minst sagt anmärkningsvärd. Han började sin karriär som socialdemokratisk politiker, med poster som kommunalråd i Nynäshamn och landstingsråd i Stockholm. Men det var i fastighetsbranschen han skulle göra sitt stora avtryck.
SBB:s snabba uppgång
2016 grundade Batljan Samhällsbyggnadsbolaget, SBB. Affärsidén var enkel men effektiv: köpa upp samhällsägda fastigheter och hyra ut dem till de tidigare ägarna – kommuner, regioner och offentliga företag. Det var en strategi som snabbt bar frukt.
Guldåldern
På toppen av sin framgång nådde SBB:s börsvärde svindlande 100 miljarder kronor. Batljans personliga förmögenhet, via hans holdingbolag, växte till 11 miljarder. Han blev en hjälte bland småsparare och lovade ”ökad aktieutdelning de kommande hundra åren”.
Räntechocken slår till
Men som så ofta i fastighetsbranschen vände lyckan snabbt. Stigande räntor slog hårt mot SBB:s affärsmodell. Plötsligt blev det mycket dyrare att låna, och bolagets börsvärde rasade.
Dagens verklighet
I augusti 2024 ser bilden dyster ut. Batljans innehav i SBB värderas nu till knappt 2,4 miljarder kronor. Hans ägarbolag rapporterade nyligen en förlust på 1,7 miljarder kronor efter skatt. Det är en dramatisk vändning som få hade kunnat förutse.
Kamp för överlevnad
Trots motgångarna kämpar Batljan vidare. Hans ägarbolag IB Invest köpte nyligen aktier i SBB av Batljan själv för 200 miljoner kronor. Ett drag som väckt frågor i finansvärlden och kan tolkas som ett desperat försök att hålla skutan flytande.
Konsekvenser för småsparare
Batljans fall drabbar inte bara honom själv. Över 350 000 småsparare har investerat i SBB, lockade av löften om säkra placeringar och stabila utdelningar. Nu står många inför stora förluster.
Framtidsutsikter
Batljan hävdar fortfarande att SBB har en stark position med en belåningsgrad runt 40 procent. Men marknaden verkar inte lika övertygad. Frågan är om han kan återuppbygga förtroendet och vända trenden.
En varning för fastighetsbranschen
Historien om Ilija Batljans förmögenhet är en stark påminnelse om fastighetsbranschens volatilitet. Den visar hur snabbt lyckan kan vända när marknadsförutsättningarna förändras.
Kronofogden knackar på dörren
Som om inte problemen vore nog jagar nu även Kronofogden Batljan. Han säger själv att han ”jobbar dag och natt för att kunna betala alla”. Det är en situation som få skulle ha föreställt sig för bara några år sedan.
Ilija Batljans resa från politiken till fastighetsbranschen, och från miljardär till krisläge, är en fascinerande historia om risktagande, ambition och marknadens nyckfullhet. Den påminner oss om att i affärsvärlden kan ingen ta framgång för givet.