Förändrade betalvanor i Norden under ekonomisk press

Källa: Via

En ny rapport från Svea Bank avslöjar hur den nordiska ekonomin påverkar konsumenters val av betalningsmetod. ”Betalningsalternativ spelar en viktig roll när det kommer till att handla såväl online som i butik,” säger Magdalena Caesar, affärsområdeschef för betallösningar på Svea Bank.

Inflation och stigande räntor har lett till att en fjärdedel av nordiska konsumenter har reviderat sina betalvanor. Direktbetalning har blivit ett allt mer populärt alternativ, medan faktura och delbetalning har tappat i föredragna val.

Unga vuxna i åldrarna 18–39 är den grupp som i störst utsträckning har ändrat sina betalningsmetoder. Rapporten ”Payments in the Nordics” visar att 35 procent av unga vuxna känner sig mycket eller väldigt mycket påverkade av det ekonomiska klimatet.

När det gäller köpsummor har konsumenternas preferenser också förändrats. För inköp under 1 000 kronor föredrar tre av fyra att betala direkt, medan köp över 5 000 kronor leder till att 27 procent väljer fakturabetalning och 29 procent delbetalning.

Svea Banks undersökning belyser en tydlig trend där två av fem nu oftare väljer direktbetalning, och endast en av fem betalar mer med faktura. Dessa förändringar i betalvanor speglar en anpassning till ett mer osäkert ekonomiskt landskap i Norden.

Betalvanor i Norden: Svea Banks rapport 2024

I ljuset av ekonomisk osäkerhet, skiftar nordiska konsumenter betalmetoder. Svea Banks rapport ger en djupdykning i denna dynamik.

  • Digitaliseringens framfart: Mobilbetalningar ökar med 15% årligen.
  • Marknadsandelar: Kortbetalningar dominerar med 60%; digitala plånböcker innehar 25%.
  • Kontaktlösa betalningar: Förväntas växa med 20% över de kommande fem åren.
  • Regulatoriska förändringar: PSD2 och Open Banking formar industrin.
  • Konsumentbeteende: Direktbetalning blir alltmer populärt, faktura och delbetalning minskar.

Rapporten Payments in the Nordics 2024 kartlägger inte bara nuvarande trender utan blickar framåt mot digitaliseringens och mobilbetalningarnas möjligheter i en föränderlig betalningsvärld.

Lämna en kommentar