Elon Musks förmögenhet: Teslas VD är världens rikaste man

I augusti 2024 är Elon Musks förmögenhet den största i världen, med en nettoförmögenhet på svindlande 232,1 miljarder dollar. Som VD för både elbilstillverkaren Tesla och rymdfartsföretaget SpaceX har Musk revolutionerat två branscher och skapat enorma värden för sig själv och sina investerare.

Musks Tesla-aktier utgör merparten av förmögenheten

En stor del av Musks rikedom är kopplad till hans 23-procentiga ägarandel i Tesla. Elbilstillverkarens aktiekurs har stigit kraftigt de senaste åren, mycket tack vare Musks ledarskap och innovativa vision. Tesla har gått från att vara en udda utmanare till att bli en dominant aktör på den globala bilmarknaden.

Musks andra stora företag SpaceX, som han grundade 2002, har också bidragit till hans växande förmögenhet. Rymdfartsföretaget värderas nu till nästan 180 miljarder dollar och har tagit ledningen inom privatfinansierad rymdfart med banbrytande raketer som Falcon 9 och Starship.

Kontroverser kring Musks ersättning

På Teslas bolagsstämma i juni 2024 röstade aktieägarna ja till ett gigantiskt ersättningspaket till Musk värt runt 550 miljarder kronor, trots protester från en grupp nordiska aktieägare ledda av Folksamgruppen. De ville se stärkta fackliga rättigheter inom Tesla, men förslaget röstades ner.

Kritiker menar att det är orimligt att ge Musk en så enorm ersättning, motsvarande nästan ett halvår av hela svenska statens utgifter, samtidigt som man nekar arbetarna bättre villkor. Men Teslas styrelse hävdar att paketet är nödvändigt för att Musk ska prioritera företaget framför sina många andra åtaganden.

Andra tech-miljardärer halkar efter

Efter Musk på listan över världens rikaste personer kommer Amazons grundare Jeff Bezos med 202,1 miljarder dollar och LVMH:s VD Bernard Arnault med 175,4 miljarder dollar. Andra kända tech-miljardärer som Mark Zuckerberg, Larry Ellison och Bill Gates har också enorma förmögenheter, men ingen kommer i närheten av Musks nivåer.

Musks rikedom och inflytande fortsätter att växa i takt med Teslas och SpaceX framgångar. Hans kontroversiella utspel och ledarstil väcker dock frågor om hur länge han kan behålla sin tätposition. Nyligen tvingades han av en domstol i Delaware att omförhandla sitt rekordstora ersättningspaket efter en stämning från missnöjda aktieägare.

Miljardärernas förmögenheter minskar

Trots Musks ökande rikedom har världens miljardärer sett sina förmögenheter minska med totalt 134 miljarder dollar den senaste tiden enligt Bloomberg Billionaires Index. Även Musks egen nettoförmögenhet sjönk från 252 miljarder den 31 juli till 235 miljarder den 2 augusti.

Hur Elon Musks förmögenhet kommer att utvecklas framöver återstår att se. Men just nu är han ohotad som världens rikaste person, med en nettoförmögenhet som överstiger många länders BNP. Hans inflytande över några av vår tids viktigaste branscher – elbilar, rymdfart och nu även sociala medier via X (tidigare Twitter) – gör honom till en av världens mäktigaste personer, vid sidan av presidenter och premiärministrar.

Samtidigt väcker Musks dominans frågor om växande klyftor och ojämlikhet. Är det rimligt att en person har mer pengar än hela länder? Borde förmögenheter av den här storleken beskattas hårdare? Och hur påverkas samhället av att en liten grupp tech-miljardärer får allt mer makt och inflytande? Det är frågor som Elon Musks rekordstora förmögenhet aktualiserar, i en tid då kapitalismen både skapar enorma innovationer och växande orättvisor.