Bert Karlsson förmögenhet har varit en het potatis i svensk media under många år. Den färgstarke entreprenören från Skara, känd för sitt skivbolag och politiska engagemang, har sett sin ekonomi gå upp och ner som en berg-och-dalbana. Låt oss dyka in i siffrorna och historien bakom en av Sveriges mest omtalade affärsmän.
Guldåren med Jokarjo
2016 var ett rekordår för Karlssons koncern Jokarjo. Omsättningen nådde svindlande 774 miljoner kronor med en vinst på 137 miljoner efter finansnetto. Det egna kapitalet låg på 201 miljoner kronor. Siffrorna var imponerande, men som vi vet – det som går upp måste komma ner.
Asylverksamhetens kollaps
När flyktingvågen avtog, störtdök Jokarjos intäkter. Från 2016 till 2020 krympte omsättningen med hela 92 procent. Koncernen gick från vinst till förlust snabbare än man hinner säga ”Skara Sommarland”.
Nya satsningar, nya huvudvärkar
Karlsson, aldrig rädd för att ta risker, kastade sig in i nya projekt. Han investerade i villavagnar och en matfabrik i Lidköping. Ursands Camping i Vänersborg fick också en rejäl dos Bert-energi. Men investeringarna har inte betalat sig. Än.
Siffror som får det att svindla
2020 redovisade Jokarjo en förlust på 7,9 miljoner kronor. Totalt har koncernen gått back med över 85 miljoner kronor sedan 2017. Det är pengar som skulle kunna köpa en hel del semlor, även för en man som Bert som en gång åt 87 stycken på en dag.
Personlig ekonomi
Trots företagets motgångar verkar Karlsson personligen klara sig hyfsat. 2022 hade han en taxerad inkomst på 1 626 864 kronor. Dessutom ett kapitalöverskott på 70 959 kronor. Inte illa för en 79-åring som föddes den 21 juni 1945.
Den mystiska förmögenheten
Exakt hur mycket Bert är värd är svårt att säga. Vissa källor hävdar att hans nettoförmögenhet ligger runt 200 miljoner dollar, eller cirka 1,9 miljarder kronor. Men ta det med en nypa salt – de siffrorna är lika obekräftade som rykten om UFO:n i Skara.
Familjedrama på hög nivå
Karlssons barn, som äger koncernen, har inte varit helt nöjda med pappas investeringar i campingverksamheten. Bert har svarat i äkta Karlsson-stil: ”De är inte nöjda eller glada, men de har inget val, det är jag som har tjänat ihop vinsterna”. Familjemiddagarna måste vara intressanta.
Framtiden – lika oförutsägbar som Bert själv
Karlssons ekonomiska framtid är lika osäker som vädret i Västergötland. Hans uttalande till Svenska Dagbladet 2017 om kostnaderna för att avveckla flyktinganläggningarna visade sig vara profetiskt. Men om det är något vi lärt oss om Bert, är det att han alltid har ett nytt projekt på gång.
Från Mariann Records till riksdagen
Bert grundade skivbolaget Mariann Records 1972 och har sedan dess hoppat från bransch till bransch som en ekorre på Red Bull. Han var med och startade Ny Demokrati 1991 och satt i riksdagen fram till 1994. Från att ha lanserat artister som Carola till att driva asylboenden – Bert har gjort det mesta.
Semmelrekord och andra bravader
Förutom att tjäna och förlora miljoner har Bert också satt ett inofficiellt världsrekord i semmelätande. 87 semlor på en dag är inte illa. ”De första 40 var jättegoda, sen var det nog ren okynnesätning”, sa han till Aftonbladet. Typiskt Bert att göra även fettisdagen till en tävling.
Arvet och framtiden
Trots upp- och nedgångar verkar Bert ha en filosofi om att dela med sig medan han lever. Han ger regelbundna gåvor till barn och barnbarn. ”Jag tycker det är viktigt att de får del av det medan vi lever”, säger han. Kanske en lärdom för andra förmögna svenskar?
Bert Karlssons ekonomiska resa är som en svensk version av berg- och dalbanan på Liseberg. Full av överraskningar, snabba svängar och ibland lite illamående. Men en sak är säker – det kommer aldrig att bli tråkigt så länge Bert Karlsson finns i svensk affärsvärld.